Muffiny w airfryer to szybka i łatwa alternatywa dla tradycyjnego pieczenia w piekarniku. Dzięki airfryerowi muffiny są równomiernie upieczone, miękkie w środku i lekko chrupiące na brzegach, a całość przygotowuje się w zaledwie kilka minut.
Airfryer pozwala na szybkie przygotowanie muffinków bez konieczności nagrzewania dużego piekarnika. Dzięki tej metodzie muffiny wychodzą wilgotne i równomiernie upieczone, a czas przygotowania jest znacznie krótszy. Dodatkowo, nie musisz używać dużej ilości tłuszczu, co sprawia, że muffiny są lżejsze.
Przygotowanie ciasta
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W osobnej misce połącz masło, jajko, mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie połącz składniki mokre z suchymi, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
Przygotowanie formy do muffinów
Wlej ciasto do formy do muffinów, wypełniając każde miejsce na około 2/3 wysokości. Użyj formy, która pasuje do kosza w Twoim airfryerze.
Pieczenie muffinów
Nagrzej airfryer do 160°C i piecz muffiny przez 10-12 minut, aż staną się złociste i sprężyste w dotyku. Sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe – powinno wyjść suche.
Serwowanie muffinów
Po upieczeniu muffiny wyjmij z airfryera i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj ciepłe lub po wystudzeniu.
Jeśli chcesz wzbogacić muffiny o dodatkowe smaki, możesz dodać do ciasta kawałki czekolady, orzechy lub owoce (np. jagody). Czas pieczenia może się różnić w zależności od modelu airfryera, dlatego zawsze sprawdzaj gotowość muffinków po 10 minutach.
Czy wiedziałeś, że można przygotować również inne przysmaki w airfryer? Sprawdź nasze przepisy na ciasteczka w airfryer, filet z kurczaka w airfryer czy skrzydełka z kurczaka w airfryer.
Aby optymalnie przygotować nasze przepisy, potrzebujesz wysokiej jakości frytkownicę beztłuszczową. Przetestowaliśmy i porównaliśmy najlepsze modele dla Ciebie. Odkryj nasz kompleksowy ranking frytkownic beztłuszczowych i znajdź idealne urządzenie do swojej kuchni.
Artykuł zawiera linki reklamowe