Frytki z batatów w airfryer to pyszna, zdrowa i chrupiąca alternatywa dla tradycyjnych frytek. Dzięki airfryer przygotujesz je bez nadmiaru tłuszczu, a efekt końcowy będzie równie smaczny i apetyczny.
Przygotowanie frytek z batatów w airfryer to świetny sposób na lekkostrawny i zdrowy posiłek. Airfryer pozwala uzyskać chrupiącą skórkę przy minimalnej ilości oleju. Bataty są bogate w błonnik, witaminy A i C, a także mają niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne ziemniaki. Dzięki airfryer frytki są gotowe szybciej i bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu.
Przygotowanie batatów
Obierz bataty i pokrój je w cienkie paski o jednakowej grubości. Dzięki temu frytki równomiernie się upieką.
Przełóż pokrojone bataty do miski, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, paprykę wędzoną i czosnek w proszku. Wymieszaj, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły.
Pieczenie w airfryer
Rozgrzej airfryer do 200°C i umieść frytki w koszyku, nie układając ich warstwowo. Piecz przez 15-18 minut, co jakiś czas potrząsając koszykiem, aby frytki równomiernie się przyrumieniły.
Podanie frytek
Gotowe frytki z batatów w airfryer podawaj od razu, najlepiej z ulubionym sosem – np. czosnkowym lub jogurtowym.
Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiące frytki z batatów w airfryer, możesz namoczyć pokrojone bataty w zimnej wodzie przez 30 minut i dokładnie je osuszyć przed pieczeniem. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi i frytki będą bardziej chrupiące. Możesz także dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej do przypraw, co poprawi ich teksturę.
Chcesz wypróbować więcej dań z batatów? Polecamy szaszłyki z kurczaka w airfryer, burger z kurczaka w airfryer lub kostki z kurczaka w airfryer.
Aby optymalnie przygotować nasze przepisy, potrzebujesz wysokiej jakości frytkownicę beztłuszczową. Przetestowaliśmy i porównaliśmy najlepsze modele dla Ciebie. Odkryj nasz kompleksowy ranking frytkownic beztłuszczowych i znajdź idealne urządzenie do swojej kuchni.
Artykuł zawiera linki reklamowe