Frytkownica Beztłuszczowa

Jajka w frytkownicy beztłuszczowej

Jajka w frytkownicy beztłuszczowej to szybki i wygodny sposób na przygotowanie idealnych jajek – na miękko, półtwardo lub na twardo. Dzięki frytkownicy możesz cieszyć się precyzyjnie ugotowanymi jajkami bez potrzeby gotowania w wodzie.

Udostępnij: Jajka w frytkownicy beztłuszczowej
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Jajka ugotowane w frytkownicy beztłuszczowej na miękko i na twardo.

Dlaczego warto zrobić jajka w frytkownicy beztłuszczowej?

Przygotowanie jajek w frytkownicy beztłuszczowej jest niezwykle proste i pozwala zaoszczędzić czas. Nie musisz pilnować gotującej się wody ani martwić się o dokładne odmierzanie czasu. Dodatkowo jajka zachowują swój naturalny smak i są równomiernie ugotowane.

Jak zrobić jajka w frytkownicy beztłuszczowej?

Krok 1

Przygotowanie frytkownicy
Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 130°C. Jeśli Twoja frytkownica ma mniejszy koszyk, upewnij się, że jajka mieszczą się w nim swobodnie.

Krok 2

Wybór czasu pieczenia

  • Jajka na miękko: 9 minut
  • Jajka półtwarde: 12 minut
  • Jajka na twardo: 15 minut
Krok 3

Pieczenie jajek
Włóż jajka do koszyka frytkownicy i piecz zgodnie z wybranym czasem. Nie potrzeba żadnej dodatkowej wody ani tłuszczu.

Krok 4

Schłodzenie jajek
Po upieczeniu przełóż jajka do miski z zimną wodą na 1-2 minuty, aby łatwiej je obrać i zatrzymać proces gotowania.

Wskazówki do przygotowania jajek w frytkownicy beztłuszczowej

Dla uzyskania najlepszego efektu używaj jajek w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz podać jajka na śniadanie, podawaj je z dodatkiem soli, pieprzu, świeżych ziół lub sosów, takich jak majonez czy musztarda.

Lubisz śniadaniowe klasyki? Wypróbuj również lasagnette w frytkownicy beztłuszczowej, tost w frytkownicy beztłuszczowej lub omlet w frytkownicy beztłuszczowej.

Składniki

Czas przygotowania

Porcje i wartości odżywcze

Jajka w frytkownicy beztłuszczowej - Kalkulator